Sekret idealnie kruchych i pysznie nadzianych rogalików. Notatnik babci zdradził mi go po latach

Dodano:
Rogaliki z kruchego ciasta Źródło: Shutterstock / Bykfa
Te rogaliki to powrót do najpiękniejszych świątecznych wspomnień. Są obłędnie maślane, rozpływają się w ustach i znikają z talerza w kilka minut. Poznaj sekretny przepis mojej babci na idealne rogaliki.

Grudzień nastraja mnie do spędzania czasu w kuchni, a co roku o tej porze wracam do tego jednego, wyjątkowego wypieku. Kiedyś podkradałem je z blachy w kuchni babci, parząc sobie palce gorącą marmoladą, a dziś z tą samą radością i sentymentem piekę je dla moich dzieci. To klasyka z notatnika mojej babci, która po prostu musi zagościć na świątecznym stole.

Co zrobić, by rogaliki były idealnie kruche

Sekret tych rogalików tkwi w temperaturze i szybkości działania. Zawsze używam bardzo zimnego masła, prosto z lodówki, i staram się jak najkrócej wyrabiać ciasto dłońmi. Ciepło rąk powoduje topnienie tłuszczu jeszcze przed pieczeniem, co może sprawić, że ciasto będzie twarde zamiast kruchym. Dlatego składniki łączę sprawnie, a gotową kulę ciasta obowiązkowo chłodzę w lodówce – to ten moment, kiedy gluten odpoczywa, a masło ponownie wiąże strukturę.

Jak przygotować kruche rogaliki z marmoladą

To przepis, który wymaga odrobiny cierpliwości ze względu na chłodzenie ciasta, ale sam proces formowania to czysta przyjemność. Wystarczy rozwałkować placek, pociąć go na trójkąty i zwinąć każdy z nich. Robienie rogalików to świetna zabawa, do której możecie zaprosić najmłodszych pomocników.

Przepis: Kruche rogaliki z marmoladą

Ich przygotowanie nie jest trudne, a jedzenie daje wiele przyjemności.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
145 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 2 żółtka dużych jaj
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sól

Dodatkowo:

  • mały słoik marmolady lub dżemu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaMąkę pszenną przesiej razem z cukrem pudrem. Dodaj szczyptę soli, żółtka, skórkę otartą z cytryny, ekstrakt waniliowy, śmietanę oraz pokrojone na małe kawałki masło. Szybko wyrób jednolite, gładkie ciasto i podziel je na dwie części, a następnie uformuj ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Formowanie rogalikówWyjmij jedną porcję ciasta z lodówki i rozwałkuj ją na placek o grubości 3 mm. Pokrój ciasto jak pizzę, wykrawając 12 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta ułóż łyżeczkę marmolady, a następnie zwiń w kierunku wąskiego końca, formując rogaliki. Gotowe rogaliki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz rogaliki do zrumienienia przez 15–18 minut. Gotowe rogaliki pozostaw do ostygnięcia i upiecz drugą blachę pysznych ciastek.

Patent na ekspresowe chrupiące rogaliki

Jeśli goście są już w drodze, a nie mam godziny na chłodzenie ciasta, sięgam po koło ratunkowe. Wykorzystuję wtedy gotowe ciasto francuskie. Wystarczy je rozwinąć, pokroić na trójkąty, nałożyć dżem i zawinąć. Takie rogaliki pieką się błyskawicznie (zazwyczaj około 15 minut w 200 stopniach – ale zawsze sprawdź instrukcję na opakowaniu) i są chrupiące. To mój niezawodny sposób na coś słodkiego w 20 minut.

Rogaliki w towarzystwie zimowej kawy

Te rogaliki smakują wybornie same, oprószone jedynie cukrem pudrem, ale ja uwielbiam serwować je w towarzystwie zimowej herbaty z goździkami i pomarańczą. Dzieciom podaję je ze szklanką ciepłego mleka lub kakao – dokładnie tak, jak robiła to moja babcia. To prosty deser, który buduje najpiękniejszą, domową atmosferę.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...